Dieta wegańska – przepisy sprawdzone!

0
10
dieta wegańska przepisy

Jedną z najbardziej popularnych diet w ostatnim czasie jest weganizm, a więc wykluczenie z menu jedzenia pochodzenia zwierzęcego. Wydawać by się mogło, że zwolennicy tego typu odżywiania nie mają… co jeść. Prawda jest natomiast zupełnie inna. Wegański jadłospis potrafi być urozmaicony. Oto sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację!

Śniadanie: wegańska pasta do kanapek

Pierwszy posiłek dnia może składać się z pieczywa pełnoziarnistego oraz pożywnej pasty z tofu.

Składniki:
– kostka tofu naturalnego;
– 2 łyżeczki musztardy;
– 3 łyżki majonezu wegańskiego;
– szczypiorek;
– przyprawy do smaku: kurkuma, pieprz, sól.

Blendujemy pokrojone kawałki tofu i resztę składników oprócz szczypiorku. Dopiero do zmielonej masy dodajemy posiekany drobno szczypior. Podpieczone w piekarniku kromki pieczywa smarujemy pastą. Śniadanie gotowe!

Obiad: klopsiki warzywne

Nie ma nic zdrowszego niż warzywa i weganie doskonale o tym wiedzą! Do przygotowania wegańskich klopsików warzywnych potrzebne będą:

– 200g ziaren słonecznika;
– 1 ugotowany burak;
– puszka cieciorki;
– ząbek czosnku;
– 4 łyżki płatków owsianych;
– 1 duża cebula;
– 1 łyżka musztardy;
– 150g bułki tartej;
– 2 łyżki sosu sojowego;
– sól;
– pieprz.

Ziarna słonecznika muszą napęcznieć, więc na 10 minut zalewamy je wodą. Do blendera wrzucamy: odsączoną ciecierzycę, czosnek i pokrojone w kawałki cebulę oraz buraka. Dodajemy płatki owsiane i namoczony słonecznik. Blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Wlewamy sos sojowy i musztardę. Doprawiamy przyprawami. Mieszamy. Z masy formujemy nieduże kulki, które następnie panierujemy w bułce tartej. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podajemy z ryżem.

Kolacja: pudding na bazie brązowego ryżu

Składniki:
– 200g ryżu brązowego;
– 50g cukru;
– 3 szklanki mleka sojowego;
– 12-15 daktyli;
– 1 łyżeczka kardamonu;
– pół łyżeczki imbiru;
– pół łyżeczki cynamonu;
– kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Ryż zalewamy wodą (500 ml). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy mleko sojowe, wsypujemy przyprawy i wanilię. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie wrzucamy pokrojone daktyle. Pudding gotujemy do momentu wyparowania wody. Cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia, przekładamy do salaterek. Doskonale smakuje również po schłodzeniu w lodówce. Kolacja podana!

Dieta wegańska przepisy to zdrowa propozycja wzbogacenia swojego menu! Bo gdy jemy zdrowo, żyje nam się lepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here