malzenska.pl

Blog poświęcony parentignowi, zdrowiu oraz domowi.

z czym jeść owsiankę
Zdrowie

Z czym jeść owsiankę?

Owsianka to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie. Warto ją jadać regularnie, ponieważ płatki owsiane zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych, między innymi miedź i krzem. Aby owsianka się szybko nie znudziła, warto wiedzieć, jakie dobrać do niej dodatki. Sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono.

Z czym jeść owsiankę?

Aby owsianka była pyszna, sycąca i lekkostrawna, trzeba ją w jakiś sposób ugotować. Można wybrać do tego wodę lub mleko. Doskonale sprawdzają się różne opcje mleka roślinnego, na przykład mleko kokosowe, migdałowe albo sojowe. To, jaką owsianka po ugotowaniu będzie miała konsystencję, zależy od naszych preferencji. Może być dosyć rzadka lub też gęsta. Jeśli zrobi się ją na gęsto, na górę można dodać jogurt naturalny lub owocowy. Z czym jadać owsiankę? Poniżej garść inspiracji.

Owsianka na sposób tradycyjny

Tradycyjnie owsiankę jada się z bakaliami, na przykład orzechami włoskimi lub laskowymi, suszonymi morelami. Można też dodać inne bakalie, na przykład jagody acai. Pyszne są także owoce liofilizowane, na przykład maliny, porzeczki. Taka owsianka z bakaliami smakuje i dorosłym, i dzieciom. Kolejny kultowy dodatek to po prostu świeże owoce. Do owsianki doskonale sprawdzają się na przykład banany pokrojone w talarki, jabłko starte na tarce. Pasują tak naprawdę wszystkie owoce, dlatego też każdy może dodawać te, które lubi najbardziej.

Inne dodatki do owsianki

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby poranna owsianka była pełna jeszcze innych pyszności. Gotową owsiankę można posypać na przykład surowymi ziarnami kakaowca, otartą czekoladą, cynamonem. Świetnie pasują też wiórki kokosowe. Jeśli brakuje nam pomysłów na to, co dodawać do owsianki, wystarczy spojrzeć na inspirację w mediach, takich jak na przykład Instagram. To właśnie tam użytkownicy dzielą się swoimi inspiracjami, podając przepisy na pyszną owsiankę.

Owsianka całonocna i pieczona

Pewną nowością jest owsianka całonocna oraz pieczona. To po prostu inny sposób na przygotowanie owsianki. Owsiankę całonocną przyrządzamy w ten sposób, że płatki zalewamy wodą, mlekiem lub sokiem, a następnie zostawiamy na całą noc. W przypadku owsianki pieczonej, płatki należy po prostu włożyć do kokilki, zalać mlekiem lub wodą, a następnie włożyć do piekarnika. Owsiankę można robić na słono, wtedy nie stosuje się dodatków i bakalii, gotuje się ją w niedużej ilości wody z solą. Jedno jest pewne. Pomysłów na pyszną owsiankę naprawdę nie brakuje. Trzeba tylko uruchomić wyobraźnię, kupić ulubione owoce i bakalie i działać.