malzenska.pl

Blog poświęcony parentignowi, zdrowiu oraz domowi.

laktoza a odchudzanie
Lifestyle

Laktoza a odchudzanie – dieta odchudzająca bez mleka?

Mleko jest smaczne, zdrowe i może pomóc schudnąć pomimo, że zawiera sporo kalorii. W ostatnim czasie spożywanie mleka budzi wiele kontrowersji. Mówi się, że pełne mleko ma dużo tłuszczu, jest kaloryczne i zawiera cukier mleczny – laktozę. Jednak dietetycy są zgodni co do tego, że spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych jest niezbędne dla zdrowia i sprzyja odchudzaniu.

Co to jest laktoza?

Laktoza jest powszechnie znana jako cukier mleczny. Aby ją strawić, organizm potrzebuje enzymu laktazy. W ten sposób cukier mleczny rozdziela się na poszczególne części, które są następnie wykorzystywane przez organizm. Osoby nietolerujące laktozy mają tylko niewielką ilość enzymu w jelicie cienkim.
W rezultacie laktoza w produktach mlecznych jest przekształcana przez bakterie jelitowe w dwutlenek węgla, metan i inne związki chemiczne, co powoduje problemy żołądkowe i jelitowe.

Kiedy produkty bez laktozy mają sens?

Odsetek osób z nietolerancją laktozy utrzymuje się na poziomie około 15 procent. Właśnie w przypadku tych 15 procent sensowne jest stosowanie produktów bez laktozy. Zaleca jednak, aby w każdym przypadku zdiagnozować nietolerancję laktozy przez specjalistę. Ponieważ jeśli niepotrzebnie zrezygnujesz z produktów mlecznych, ryzykujesz niedobór różnych witamin i minerałów.
Badanie lekarskie może również sprawdzić, w jakich ilościach można jeść normalne pokarmy, ponieważ każda osoba ma bardzo indywidualny limit tolerancji na laktozę. Produkty bez laktozy nie mają sensu dla osób zdrowych lub niewrażliwych.

Laktoza a odchudzanie

Tak samo jest w przypadku odchudzania. Jeżeli nie masz zdiagnozowanej nietolerancji na laktozę, zadbaj odpowiednią ilość wyrobów mlecznych w swojej diecie.
Stosowanie diety bez laktozy stało się trendem zdrowotnym, podobnie jak dieta bezglutenowa czy weganizm. Jednak tylko osoby z nietolerancją powinny żyć bez laktozy.

Wapń to prawdziwy zabójca tłuszczu

Dzięki zawartości wapnia, mleko jest dobre dla kości. Wie o tym każde dziecko.
Ponadto, spożycie dużych ilości wapnia podczas diety hamuje wzrost komórek tłuszczowych, przyspiesza utratę wagi i utratę tkanki tłuszczowej. Im więcej wapnia znajduje się w komórkach tłuszczowych, tym aktywniej spalany jest tam tłuszcz.
Osoby, które nie zaspokajają codziennego zapotrzebowania na wapń, mogą mieć poważne problemy z utratą wagi. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego wynosi 900 kilogramów, kobiety w trakcie menopauzy powinny nawet zwiększyć tę dawkę do 1300 miligramów dziennie.

Mimo zawartości laktozy mleko ma niski indeks glikemiczny

Chcąc schudnąć, powinno się spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Mleko, mimo zawartości laktozy ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewnia stały poziom insuliny, dlatego hamuje apetyt na zachcianki
Jeśli więc pijesz dwie szklanki mleka dziennie, możesz skuteczniej realizować swoje cele dietetyczne. Warunkiem jest zapewnienie niskokalorycznej diety i wystarczającej ilości ruchu.